The New Heart of Lane Cove – The Canopy 

7 Oct 2020

Thomas Street Playground Upgrade
Thomas Street Playground Upgrade
Thomas Street Playground Upgrade

Photography – Kylie Dunlop 

In the heart of Lane Cove, right near our Lane Cove head office is a vibrant new community precinct – The Canopy.

The Canopy was delivered by ADCO Construction in July 2020. The project involved redeveloping the Rosenthal Car Park into a new 4-level car park with underground parking and rooftop retail precinct and open space.

Underpinning the design inspiration by Scott Carver is the integration between the built form and the landscape – a combination of commercial activation and civic responsibility. Retaining the village atmosphere was important.

The car park rooftop includes an amphitheatre, play equipment, restaurants areas with indoor and outdoor seating, BBQ facilities, amenities, extensive landscaping with a ‘green wall’ vertical garden, and a footbridge to provide pedestrian connectivity.

Glascott managed the installation of the Playground equipment, the street furniture, created picnic areas, pathways, and the green spaces. Careful attention was made to sculpting the finished levels to maximise seating opportunities in front of the stage, as well as selecting a turf underlay with high drainage properties to contain all rainfall within the turf area.

Working on a rooftop provided some unique challenges. Firstly, access was limited. Although our program was compacted due to a delayed start, it was vital we worked efficiently to meet the open date target.

High-density foam blocks with a lightweight base were added to the foundations to support the landscape structures and reduce vibration from the car park.  We need to be careful while working on the foundations. We adopted a methodology that included working backwards from the farthest side of the site to the access point. This reduce the time trucks and heavy machinery were on the rooftop structure.

Sustainable landscape elements included a bespoke steel curved Arbor. Consisting of 16 arches, with solar film to power the neon sensor lights. Designed by Newcastle University, the solar film provided a flexible option to solar panels, allowing for application to curved structures.

As part of the Lane Cove community, we are delighted to have helped delivery this unique and important project.